Fenntartható, öko szerveződések a Vaszati térrendezési, építészeti elvei alapján

A települések és az azokat felépítő épületek az emberi élet jobb boldogulását kell hogy szolgálják. Azonban a mai városi közösségekben sokat veszekednek, magas a stressz, depressziósak az emberek, akik munkahelyi és családi problémák sokaságával állnak szemben. A városokban a bűnözés szervezett formáival találkozunk, a környezetszennyezés, a kosz is általános jelenség. Az élet igazi jelentőségét figyelmen kívül hagyó oktatási rendszer, majd a fárasztó munkahelyek által eltompított emberek teszik végül igazán alacsony rezgésű helyekké a mai nagyvárosokat, ahol betegségekre és rövid boldogtalan élethosszra számíthatunk.

http://www.smh.com.au/articles/2007/11/11/1194766506269.html?page=fullpage

A mai technikai színvonal rengeteg precíz mérnöki konstrukciót vonultat fel, amik mind tökéletes összhangban vannak a természet törvényeivel, lásd hidak, repülőgépek… Legtöbb városunkról azonban ez nem mondható el.

Valójában lehetséges lenne a városainkat is a természet törvényeinek figyelembe vételével megtervezni és felépíteni. Ez a gyakorlatban egy hosszú evolúciós folyamatként zajlik le, aminek az alapját merőben új szerveződések adják. Mindvégig a természet törvényeinek maradéktalanul fejet hajtó technológiát felhasználva, kezdve a növényi alapú kíméletes mezőgazdasággal, a helyi kisipari jellegű munkákkal, cserekereskedelemmel. Megújuló energiaforrásokat felhasználva, pl.: nap-, szél-, vízenergia, egyensúlyban tartott erdőgazdálkodás…

Ezen elvek megvalósításához találhatunk megfelelő tudásra az ősi védikus idők óta lejegyzett Sztapatya Védában. A Vasztu tudománya minden fizikai és energetikai szempont figyelembe vételével ad instrukciót az épületek, a telkek, a települések megtervezéséhez. A több mint ötezer éves tudás ma is kitűnően alkalmazható.

A Vaszati szerinti építkezés lépései a következők szerint alakulnak. 

Fontos hogy megtaláljuk a megfelelő helyet, figyelembe véve a föld minőségét, a vizeket, dombokat, a terület lejtéseit.
Minden geometriai alakzat, az épületek, az utak legyenek párhuzamosak a főégtájakkal. E rácsháló megléte nagyon fontos, hisz így kerülhet minden harmóniába a Föld természetes rezgéseivel, természetes erővonalaival. Ahogy az egyes épületekben is minden szoba meghatározott pozícióval bír, úgy a települések, és a városok is meghatározott zónákkal rendelkeznek.
Minden természeti képződmény forrása egy  mag: a kristályoké, a sejteké, a naprendszereké… A Vaszati ezt a helyet Brahmasztánnak nevezi. Ez az épületeknél és a városoknál is egy nagyon fontos elem. Ez a központi rész a mindenséget reprezentálja, ahogy elképzelhetjük egy galaxis magját, vagy akár egy sejt magját is. A mindenség geometriai kivetülései a mandalák. A Vaszati építészet alapját is a Vasztu-purusa mandala adja. E mandalákat lehet épületek formájában elképzelni. A házakat a fal határolja körbe, a telket a kerítés, az utakat fasor stb…
Ne feledjük a védikus mértékegységek és harmonikus arányok használatát se, hiszen így az energiaháló pontos hullámhosszainak megfelelő fizikai struktúrákat hozhatunk létre.  Minden tevékenységet kössünk a megfelelő időponthoz. A védikus asztrológia kedvező időpontokat mutat az élet tevékenységeinek a kezdetéhez, összhangban a bolygók által sugárzott rezgésekkel.
Természetes anyagok, és technológia használata. A városok esetében pedig alacsony népsűrűséget kell tartani. E hosszú időtartamú dezurbanizációs folyamatot el lehet kezdeni nagyvárosok körüli peremtelepülések, falvak átépítésével, vagy teljesen zöld mezős kezdeményezésben kis tanyacsoportosulásokkal, ökofalvakkal.

Ha önfenntartó településről beszélünk, akkor ez azt jelenti, hogy minden egyes épületét is a természet törvényeivel harmóniában lévő, önfenntartó szellemben kell megtervezni. Meg kell vizsgálni a vízigényt, a felhasznált energiát, az élelem szükségletet, a hulladéktermelést.
A kertvárosokat növényi alapú kertészetek látják el friss, egészséges helyi terményekkel.
A városok közösségi épületeiben kap helyet pl. jóga, meditációs és egészség központ, stb… Így a családi közösségek tovább erősítik egymást egy nagyobb települési közösség szellemében.

Az univerzális elveket szem előtt tartó közösségek természetüknél fogva egészségben élnek, egységben a természettel. Egy ilyen környezetben a spirituális gyakorlatokkal, az egészséges életmóddal a nyugalom és harmónia valósul meg az emberben. Test, lélek, szellem egységben, egészségben.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Fenntartható, öko szerveződések a Vaszati térrendezési, építészeti elvei alapján bejegyzéshez 12 hozzászólás

  1. Horváth Ádám szerint:

    Kedves Ynatra Home!
    Ezeket a képeket meg lehet tőled szerezni nagyobb felbontásban?
    Csak mert egy ökobio házat és falut tervezünk, szervezünk a facebookon, és nagyon tetszik amiket írtok, megosztotok.
    Egyenlőre gyűjtjük a tudást:
    https://www.facebook.com/OnfentartoZoldOkoBioHazatfalutTervezunk

  2. Manhertz Edit szerint:

    Kedves Kornél!

    Örülök, hogy írtál erről a témáról! Nagyon tetszett az írás elején, ahogy elmagyaráztad, miért is olyan kaotikus a városi élet…

    Egyszer jártam egy öko-falunak indult projekten, valaki szeretett volna ott Vaszati házat építeni. Az öko-falu céljára kijelölt terület azonban valahogy nem akart fejlődni, új házak sem igazán épültek. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, nem tudom, talán nem is fontos. Ami azonban egyértelműen látszott: a terület domborzati viszonyai, illetve a nagy tó elhelyezkedése, pontosan ellentmondott a Vaszati elveinek.

    Ezt elkerülendő azt javaslom, hogy ha valaki öko-falut szeretne tervezni, építeni, már a terület kiválasztásánál kérje Kornél segítségét. Ez nem csak azért fontos, hogy a falu lakói jólétben és elégetettségben éljenek, hanem azért is, hogy a megvalósulás folyamata gördülékeny és zökkenőmentes legyen.

  3. dr Serestyén Klára szerint:

    Isteni lenne, ha ezt sok tervező ismerné, túlélésünk záloga ugyanis!

    • Györgyi Kornél szerint:

      Kedves Klára!
      Vagyunk így ezzel páran, tehát jó hír, hogy nem vagyunk egyedül. Egyre több emberben éled fel a vágy a világ jobbítására.

  4. Babos Peter szerint:

    Jomagam is a temaval foglalkozo tudasbazis megalkotasaval foglalkozom mar jopar eve. Hamarosan elkeszul az onellato.hu oldal…
    Ez a jovo…

    • Györgyi Kornél szerint:

      Kedves Péter!

      Nagyon örülök, hogy idetalált. Lelkesítő, hogy mennyi emberben merül fel ez az igény. Tényleg ez a jövő, ami most kezdődik el. Kíváncsian várom a honlapját.

  5. Szalay Katalin Magdolna szerint:

    Nagyon tetszik Kornél tanulmánya és azon túl, hogy vaszati házban szeretnék élni, még nagyszerűbb lenne egy ilyen településen! Hiszen gondoljunk, bele, ahogy Kornél is írja, ezek a természeti törvények ilyen léptékben is hatnak.
    Ha ezt megvalósítjuk, talán még országot is létrehozhatunk..:-) Na de attól még messze vagyunk , ezt viccnek szántam- viszont nem vicc olyan értelemben, hogy ha megvizsgáljuk a világ országait, bizony megláthatjuk a tér törvényszerűségeinek megfelelő vagy nem megfelelő formáik szerinti jelenségeket..Maradva egyelőre a településnél, remek, igazán óriási gondolatnak tartom…
    A múltkor egy riport filmet láttam Pripjetyról- Csernobil mellett és csodálkozva láttam, milyen rohamosan felépítették az a meglehetősen nagy várost (Érdemes lenne megvizsgálni, mi is volt a tragédiát kiváltó számos hiba…) A lényeg, hogy rövid ideig létezett, hiszen ki kellett telepíteni az összes lakost. Nem sokkal utána, a még működő atomerőmű blokkjai személyzet ellátásához -hogy továbbra is lakjanak az emberek valahol, egy másik város húztak fel, hihetetlen gyorsasággal, mindenféle infrastruktúrával..Ezzel sem akarok most foglalkozni, bár érdekes lenne..Hanem a jelenség!!!! Az akarat! Az érdek, ugye, jelen volt…S mindez hónapok leforgása alatt egy város megszületését tette lehetővé. A nem túl vidám téma azt mutatja, hogy igenis létrehozhatunk valami települést, Kornél elgondolásai alapján,mely mint egység, kiválóan fog működni és jólétet, fejlődést fog hozni az ott lakóknak. Ha indul a projekt, máris csatlakozom,…

    • Györgyi Kornél szerint:

      Kedves Katalin!

      Minél több ember hatékonyan összefog, annál eredményesebben alakulnak az ilyen kezdeményezések. Tehát a projekt ebből a szempontból már el is indult :)

  6. Róthné Ica szerint:

    Elgondolkodtató a cikk.
    A kérdésem laikusként az lenne, hogy a tervezés megkezdésének pillanatában el kell dönteni, hogy falut vagy várost tervezünk? Gondolom a fentebb felsorolt település funkciók miatt nem árt. De mi történik, ha nagyobb az igény, és annyira túlnépesedik a falu, hogy már város? :)

  7. Róthné Ica szerint:

    További kérdéseim:
    Egy önellátó falu, ahol ugyan a térrendezési elvek összhangban vannak, de például az ideológiai nézetek nem, meddig lesz összetartó? Úgy érzem, ehhez kevés a Vaszati.
    Az utolsó mondataidból azt veszem ki, hogy azonos síkon kell lennie az ott élőknek. És mi lesz azokkal, akik természetüknél vagy hitüknél fogva nem illenek be egy közösségbe? (Példaként említeném, hogy valaki szó nélkül megöli az állatot, hogy elfogyassza a családjával, és attól ő még biogazdálkodónak vallja magát. Egy vegetáriánus közösség vajon befogadná-e ezt a családot?)
    Tapasztalatom, hogy csak azonos értékeket valló emberek képesek hosszútávon egy közösségben élni. Ahol Isten van a középpontban. És még ott is adódhat néhanapján súrlódás, nézeteltérés. A “jó szándékú” bioközösség építők ezeket a lényeges szempontokat vajon figyelembe veszik-e? Részlet egy szakdolgozatból, ami alátámasztja félelmeimet: “…A három dél-dunántúli kezdeményezés közül – a fentiek alapján – úgy tűnik, Krisna-völgy és Visnyeszéplak esetében beszélhetünk igazán jól működő közösségekről. Gyűrűfűn az utóbbi időben a helyi társadalmat összetartó kötelékek sajnos meglazultak, és félő, hogy egy igazán jól működő közösség már csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem hozható létre. (Az okok között valószínűleg az alapítványi forma okozta problémát kellene megemlíteni, ami összefügghet egy bizonyos vállalkozó betelepülésével, akinek számlájára több bírósági per elindítása, és a vállalkozói szellem sajnálatos megjelenése is írható.)” (Forrás: http://okovolgy.hu/wp-content/uploads/okofalu_szakdolgozat_hari_beata.pdf pp 44) Ez 2008-ban íródott, azóta sem javult a közösségi helyzet Gyűrűfűn, úgy hallottam ott élőktől.
    Végezetül lehet, hogy éppen én leszek, aki megtalálja saját magának a választ. Egy ideológiai közösség építkezzen, és rendezze a területeit, tereit a Vasztu szerint, és akkor minden összhangban lesz :)
    (Nem baj, ha a két eszmefuttatásom nem jelenik meg) :)

    • Róthné Ica szerint:

      Elolvastam még egyszer a cikket. Nagyon tetszik. Jó lenne egy ilyen helyen élni, barátok között :) Köszönöm!

    • Györgyi Kornél szerint:

      Kedves Ica!

      Köszönöm az érdekes hozzászólásait, felvetéseit.

      A tervezés megkezdésekor már érdemes kitalálni, hogy városias, vagy falusias települést szeretnénk létrehozni. Ebben segítséget nyújthat nekünk a Global Scaling tudománya, mely szépen kijelöli, hogy az adott terület milyen jellegű településnek lesz alkalmas. Ez a jelenség természetesen, úgymond magától is így alakul. A Global Scaling a meglévő településszerkezeteket, valamint a nagyvárosok, városok, falvak elhelyezkedését is vizsgálta, ahol érdekes törvényszerűség figyelhetők meg.
      Nagyon helyes a felvetése, mely az ideológiai összhangról beszél. További fejtegetés előtt egy nagyon fontos mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az emberi tényező, s ezen belül az önismeret. Az önismeret, az önmegvalósítás, a lélekből fakadó életfelfogás a kulcsa mindennek. Ahogy ön is írja: ahol Isten van a középpontban. Ebből a középpontból kiindulva a lélek, az Isten az első, nem úgy, ahogy a mai korszakra még oly jellemzően az egó-elv, az önzőség, a birtoklás, az én-vagyok, és enyém elv. Tehát úgy vélem nem a formalitások követése, azok rideg betartása fogja működtetni a közösséget, hanem ha a sokszínű egó-világ résztvevőit egy belső forrás irányítja. Így megmaradhat a sokszínű külsőség, de a vezérelv mindent összehangol.
      Ezen kívül természetesen óriási segítő erővel bír, ha a település, a terület, az épületek, a házak mind-mind a Vasztu elveit követve épülnek meg. Ezzel is elősegítve a harmóniát a Teremtéssel. Tehát egy materialista önző közösséget nem valószínű, hogy egyöntetűen jobb belátásra bírna pusztán a Vasztu jótékony hatása. Egy szellemi közösséget pedig még a látszólag rossz körülmények is összefogásra késztetnek, megerősítnek. Mint látjuk, az emberi kezdeményezések általában bukásra vannak ítélve, akár évszázados, évezredes periódusokban vizsgálva is. Nagyon fontos tehát a lélek ismerete, a közösséget alkotó egyének lélekből fakadó élete, a dharma ismerete, és ebben a tekintetben a Vasztu ismerete. Végső soron a védák ismerete és az abban leírt tudományágak, ismeretek, mind azt a cél szolgálják, hogy a Lélek végre túljusson a szamszárán.